V dědině jak na Silvestra

Úvodní stránka Fórum Všeobecné komentáře V dědině jak na Silvestra

Zvolené téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel  strýc Matúškú a poslední změna je stará 9 let, 3 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (z celkem 1)
  • Autor
    Příspěvky
  • #474 Reply

    strýc Matúškú

    Tak nám to pjekno ubjéhlo, v tej přátelskej pracovnej atmosféře, kerá tady byla velice sľubovaná, od všeckých tých nových zastupitelú tehoto spolka. Dneskaj na Silvestra sa možeme ohlédnut, jak nám to dobře šlo. Aj ti súsedi sa mjeli na co podívať, gdyž už sa dostavili na nekeré jednání našeho zastupitelstva. Negdy to bylo na zasmítí, no negdy nám ostaly aj papule otevřené.
    Je moc faň, že v dědině máme takové chytré a vzdělané tetiny, co vždycky majú nejakú, velice múdrú připomínku. Gdyž sem poslúchal tú Palátovú, jak sa do všeckého míše, jak vařecha a ta Klimková ju tak pjekno doplňuje s tyma nápadama, mosel sem si přiznať, gde bysme všeci byli, nebyť toť tých chytrých ludí.
    Posledně sa řešil nedostatečno vyčistěný járek u obecní cesty na Kobylu. Je dobré na to upozorniť, aby tým pracovníkom neco neutéklo před zimú a potem z teho mohli mjeť občani problémy.
    Nedalo mně to a jel sem sa podívať na tu cestu. Tož řeknu vám, že sem očiska vyvalil. Asfaltka udělaná až na samý vrch Kobyly. To za našich mladých rokú nebylo. Čekal sem plno chalup a ľudí, ale nenašel sem nikeho. Celý kilometr asfaltu a na konci jedna zavřená branka. Šel sem na matriku optať sa, kolik tam bývá tých ľudí. A představte si, že nigdo. Celé to patří Palátom, ale nigdo tam nemá trvalé bydlisko. Všeci bývajú dolú v dědině. Chalup je tam sice vjacej než je zobrazené na katastru, ale možná je to všecko ve stavu rozestavjaném a tak to tam bude až po kolaudáciji. O černé stavby sa určitě nejedná. To by si ta cérka Palátová nedovolila, tak sa obořovať na tem zastupitelstvje. Ale že sa dožaduje súvislé údržby na cestě, kerá slúží k rekreáciji? To mňa překvapuje.
    Takej mňa trochu překvapilo, že toť ten spolek vjenuje nemalé úsilí bombardovať obecní úřad, rúznýma nesmyslnýma dotazama a požadavkama. Ale zasej v zásadách otevřeného přístupu k informacijám to možné je. Enem sem si myslel, že negdo, gdyž sedí v zastupitelstvu, je schopný si aj neco opatřiť sám, silú svojeho mandátu. Gdyž sem sa tu teho spolkového politológa na to ptál, tož o ničem nevjeděl, ale prej sa optá. Tož odpověď stejná, jak dycky. Hlucho a němo!
    Dneskaj sem čučál na pohádku „Čert a Káča“ a v tem mně to docvaklo:
    „Udělaj čertovi dobře a peklem sa ti odmjéní.“ To je ono! Tak už temu aj rozumím.
    Postavila sa zbytečná cesta na Kobylu za moc peňazí, aby sa vyšlo vstříc občanovi a je tu „odmjéna“. Nakonec sa bude rozhrnovať první sníh na Kobylu a potem až v dědině, aby sa rekreanti mohli rekreovať a ti co idú enem do práce počkajú.
    Ředitelovi základní školy sa podepíše definitýva do dúchodu, aby nemosel absolvovať nejaké konkurzy, gdyž už je tu 16 rokú a osvjedčil sa. A on sa potem može tvářiť, že z nejakým ochromováním obecního úřadu nemá nic společného a v kľudě može okopávať kotníky starostovi. Však do dneska nejsú stanovy, tak ani není jasné, gdo tejto skupině velí, natož gdo má nejakú odpovjednosť.
    Kazatelovi sa podepíše zmluva na deset rokú a on za odmjenu sa vrhne do politiky a rozvrátí ne enem vjeřící, ale aj dědinu. Před vánocama přijde popřáť v křesťanském duchu a podsune tam hneď písemné požadavky, co by chtěl všecko zjistiť.
    Co mňa ale najvjecej překvapilo bylo to, že skoro všeci majú pedagogické vzdělání. Tož včil nevím, že by jich to v tých hlavách spojilo? Nezdá sa mně, že by to byl ten správný příklad chování, kerý byzme mjeli předávať následovníkom. V kostele, tam su ludé už pevní a vjetšinú s názorem, kerý jim nejaké pokoutné jednání jednoho člena sboru nevyvrátí, ale ve škole? Tam s týmto názorem: „Pro dobrotu na žebrotu.“ Nebo „Gdyž sa ke mně slušno chováš, čertovsky sa odmjéním.“ A udělám to tak, že sa pod to nepodepíšu, abych byl čistý. Tam sa može udělať dosť škody.
    Ale nakonec je tu přecaj Silvestr a třeba to všecko bylo tak myšlené, udělať nejakú srandu do Silvestra. Tož sa bavme!
    A všeckým hodně zdravjá a štěsťjá do nového roku. Aj tým co si to s chuťú přečtú aj tým, co u teho budú pluť.

Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (z celkem 1)
Odpověď na téma: V dědině jak na Silvestra
Informace o uživateli: